Zgorzel gazowa to poważne, bakteryjne zakażenie

Zgorzel gazowa – nazywana również gangreną, przywołuje na myśl dawno zapomniane problemy medyczne sprzed kilkuset lat, obecnie może jeszcze budzić skojarzenia z problemami ubogich krajów trzeciego świata czy miejsc pochłoniętych wojną. Tymczasem zagrożenie jest jak najbardziej realne również w obecnych czasach, choć oczywiście pojawia się dziś niezwykle rzadko. Co ważne, jest to choroba zakaźna!

Zgorzel gazowa – co to takiego

Zgorzel gazowa to choroba powodowana przez laseczki bakterii beztlenowych grupy Clostridium perfringens. Rozwija się głównie w obrębie miejsc ubogich w tlen, gdzie panuje podniesiona temperatura i wilgotność, tworzące doskonałe środowisko dla tych mikroorganizmów. Najczęstszymi miejscami zakażenia są ubogo ukrwione obszary głębokich ran – zwłaszcza miażdżonych, których idealne oczyszczenie nie zawsze jest możliwe. Zagrożone są również rany pooperacyjne, zaniedbane jelita, płuca oraz …zepsute zęby! Obumarłe tkanki miazgi zębowej są idealnym wręcz środowiskiem do rozwoju Clostridium perfringens.

Zakażenie polega na błyskawicznym zajmowaniu kolejnych fragmentów tkanek iich niszczeniu przez bakterie, czego konsekwencją jest postępująca martwica mięśni i tkanki łącznej.Średniaczasu od zakażenia do pojawienia się objawów wynosi zaledwie 12-24 godziny! W procesie tym bakterie produkują gaz, który kumuluje się w tkankach. Są one wyczuwalne w badaniu palpacyjnym – pod naciskiem pękają wydając charakterystyczny, trzeszczący odgłos, widać je również w badaniu USG.Stąd nazwa choroby – zgorzel gazowa.

Bakterie produkują aż 14 toksyn oznaczonych kolejnymi literami alfabetu greckiego, z których pierwsze 4 są śmiertelne dla człowieka!

Jak można się zarazić gangreną

Obecnie choroba ta jest rzadkością w krajach wysokorozwiniętych, gdzie leczenie szpitalne przebiega w warunkach wysokiej sterylności. Jednak sporadycznie zdarzają się przypadki zakażeń na oddziałach szpitalnych. Znacznie częściej zakażenie rozwija się w nieoczyszczonych właściwie, głębokich ranach, do których dostały się resztki ziemi, kurzu lub drobin organicznych.

Bakterie bytują głównie w jelitach zwierząt – szczególnie koniowatych i wraz z ich odchodami dostają się do ziemi. Mogą być więc składnikiem kompostu, ziemi, osadów dennych, ale znajdują się również układzie pokarmowym człowieka i innych kręgowców, gdzie w niewielkich ilościach stanowią składnik flory jelitowej. Wytwarzają one tzw. przetrwalniki, czyli postać, w której mogą przez długi czas bytować w niekorzystnych warunkach zewnętrznych. Kiedy udaje im się dostać do żywego organizmu, zaczynają namnażać się w błyskawicznym tempie, niszcząc kolejne tkanki i przenosząc się wraz z krwią na kolejne obszary. Nieleczona, gangrena jest chorobą zabójczą. Śmierć następuje w wyniku toksemii, czyli zakażenia organizmu śmiertelnymi toksynami wytwarzanymi przez Clostridium perfringens.

Rozpoznanie i leczenie

Zgorzel powoduje martwicę tkanek. Stają się one brunatno-czarne, a okoliczne partie ciała są obrzęknięte, bolesne, a czasami nawet pozbawione czucia. Z owrzodzeń i ran sączy się krwistobrunatna ciecz o przykrym zapachu zgnilizny. Charakterystycznym objawem zgorzeli jest trzeszczenie pękających pęcherzyków gazu pod naciskiem na skórę. Jeśli pojawia się podejrzenie zgorzeli, należy błyskawicznie wdrożyć leczenie. Lekkie przypadki leczy się antybiotykami, natomiast w postępującej gangrenie konieczna jest interwencja chirurgiczna, która pozwoli wyciąć martwicze siedliska bakterii. W skrajnych przypadkach konieczna jest np. amputacja kończyny.

loading...

Post Author: Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *