Czosnek niedźwiedzi na nadciśnienie, zakrzepicę i obniżenie cholesterolu

Czosnek niedźwiedzi-wyjątkowy smak i właściwości odtruwające

Czosnek niedźwiedzi doceniony został już w czasach starogermańskich, kiedy zaobserwowano jego spożycie przez niedźwiedzie budzące się ze snu zimowego dla wzmocnienia. Bywa on znany także pod nazwą czosnek cygański, czy cebula czarownic. Roślina nie przypomina tradycyjnego czosnku, nie ma ząbków, jednak zapach ma równie intensywny. Zawiera on związki siarki, dzięki którym ma właściwości przeciwnowotworowe i lecznicze w reumatyzmie, oraz uodparniające, stosowany jest także czosnek niedźwiedzi na nadciśnienie .

Działanie czosnku

Działanie czosnku niedźwiedziego jest wielopłaszczyznowe. Przede wszystkim wzmacnia organizm, pobudza układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jest doskonałym suplementem w walce z nawracającymi infekcjami, przeziębieniami. Dodatkowo warto wiedzieć, iż siarka, której w czosnku jest pod dostatkiem jest budulcem skóry, włosów i paznokci, co za tym idzie czosnek niedźwiedzi sprzyja regeneracji wyglądu zewnętrznego. Prócz tego czosnek niedźwiedzi wspiera aktywnie układ sercowo-naczyniowy. Obniża on cholesterol oraz minimalizuje ryzyko występowania zakrzepów żylnych, wyrównuje ciśnienie tętnicze. Ponadto czosnek wspomaga procesy trawienne, zapobiega wzdęciom i skurczom jelit.

Idealny dodatek do sałatek

Czosnek niedźwiedzi spożywa się w postaci surowych liści, zatem jest to idealny zielony dodatek do sałatek i dekoracji dań. Dodaje on daniom aromatu i smaku, a także substancji odżywczych. Świetnie komponuje się z serem, twarogiem. Przeciwwskazaniem do spożycia czosnku są wrzody żołądka lub dwunastnicy. Zaletą czosnku niedźwiedziego jest brak pozostawiania nieprzyjemnego oddechu. Spożywając regularnie czosnek niedźwiedzi na nadciśnienie pozbędziemy się pasożytów, zwłaszcza drożdżaków, jak też odtrujemy z metali ciężkich i toksyn, które chcąc nie chcąc wchłaniamy z powietrzem, pożywieniem. Jest on polecany w celu odbudowy flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Jest on doskonałym katalizatorem niekorzystnych substancji pochodzenia spożywczego, którymi są uzdatniane produkty wysoko przetworzone. Czosnek pod kątem smaku świetnie łączy się z mięsem – wieprzowiną, baraniną i drobiem, a także dziczyzną oraz rybami. Suszone liście są dodawane do wędlin i pasztetów. Z czosnku wykonuje się także pesto, jak też dodaje się go do zup i sosów dl smaku.

Uwaga!
Czosnek niedźwiedzi dodając do potraw gotowanych i smażonych należy dodawać na koniec przyrządzania, gdyż zbyt długo poddawany wysokiej temperaturze traci swe właściwości lecznicze.

Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Garść zielonych, młodych, wiosennych liści czosnku niedźwiedziego należy posiekać drobno i włożyć do słoika lub butelki, po czym zalać 40% alkoholem. Płyn odstawić należy na 2-3 tygodnie, codziennie wstrząsając naczyniem. Mikstura wymaga odcedzenia i przelania do naczynia. Do celów kuracji leczniczej stosuje się dawkę 1 łyżeczki dziennie. Nalewka polecana jest na poprawę krążenia oraz profilaktycznie jako suplement uodparniający nas na infekcje.

loading...

Post Author: Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *