Kolendra w fitoterapii – pomaga na problemy z libido i skutecznie odtruwa

Kolendra- przyprawa rodem z Indii

Kolendra to roślina z rodziny selerowatych i bardzo intensywnym aromacie. Stosowana jako przyprawa o właściwościach leczniczych. W kuchni i biomedycynie stosuje się zarówno liście, jak i nasiona. To świetny dodatek do sosów, sałatek, jak tez koktajli dietetycznych i na problemy z libido. To zioło jest cenione i stosowane na wiele problemów zdrowotnych, działa przeciwzawałowo, odmładzająco.

Na problemy z libido kolendra

Kolendra jest popularnym afrodyzjakiem, pomaga na problemy z libido, jak też w niwelowaniu nieprzyjemnego oddechu. Z nasion kolendry produkowany jest lejek, zaś liście kolendry są bogate w witaminy B2, B3 oraz A, C i betakaroten. Kolendra jest również źródłem potasu, wapnia, żelaza i magnezu, dzięki czemu ma bardzo dobry wpływ na zdrowie, uzupełniając niedobory w organizmie. Dodatkowo nie można zapominać, iż w kolendrze znajdziemy szereg olejków eterycznych i przeciwutleniaczy dających jej właściwości regenerujące, odżywcze i stymulujące układ odpornościowy.

Detoks z kolendrą

Jeżeli zależy nam na oczyszczeniu organizmu i wyzbyciu się zbędnych toksyn, zwłaszcza metali ciężkich to kolendra jest idealnym ziołem na detoks. Badania potwierdzają, iż kuracja z kolendrą skutecznie usuwa rtęć, aluminium z organizmu. Przeciwbakteryjne działanie kolendry jest cenne dla osób, które mają problem z trudno gojącymi się ranami, zwłaszcza w jamie ustnej. W kolendrze zawarty jest citronellol o działaniu antyseptycznym, przez co kolendra znajduje się w składzie wielu past do zębów.

Zdrowa skóra dzięki kolendrze

Kolendra dzięki przeciwutleniaczom wspomaga regeneracje skóry i jej piękny, młody wygląd. Polecana jest w suplementacji dając niebywałe efekty odmładzające i energetyzujące. Ponadto liście kolendry, jak wszystkie zielone liście dostarczają witaminę K, niezbędną do tworzenia tkanki kostnej. Kolendrę stosować można także w postaci okładów na bolące stawy, rany, wykwity, jak też oparzenia.

Kolendra na talerzu

Kolendra stosowana jest jako środek na niestrawność, wzdęcia i zgagę. Dodaje się kolendrę do dan ciężko strawnych, pikantnych zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Warto jest dodać listki kolendry do dań strączkowych, gdyż niweluje ona wzdęcia. Jeżeli cierpimy na nudności i wymioty warto jest dodać kolendrę do potrawy zapobiegawczo. Poza zastosowaniem jako przyprawa kolendra jest spożywana pod postacią herbatki pomagającej na trawienie i inne dolegliwości żołądkowe. Liście kolendry zwiększają apetyt i są polecane dla pacjentów z anoreksją.
Kolendra na serce

Chroniąc się przed zawałem kolendra pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. Zawarty w niej potas kontroluje ciśnienie. Niweluje stres. Kolendra wespół z towarzyszącymi ziołami może zapewnić nam zdrowie na długie lata życia.

Orientalny dip z kolendrą

Składniki niezbędne: 1 szklanka świeżych liści kolendry, ½ szklanki świeżo startego kokosa oraz 1 zielona ostra papryczka i ½ posiekanej cebuli. Do smaku kawałek imbiru i ząbek czosnku, a także jedna trzecia łyżeczki kminu, cukru i soku z cytryny, szczypta soli. Listki kolendry pociąć i dodać do kokosa, by dobrze się połączyły dodać nieco wody kokosowej, po czym zmiksować. Dip doskonale smakuje z ryżem oraz mięsem, zwłaszcza drobiem. Ma bardzo wyrazisty smak i aromat, a ponadto zawiera mnóstwo witamin i minerałów.

loading...

Post Author: Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *