Profilaktyka chorób serca – jemioła

Jemioła nie tylko na szczęście w miłości, ale i zdrowe serce

O jemiole najwięcej mówi się w kontekście tradycji pocałunku pod jemiołą, tymczasem jemioła ma wiele właściwości leczniczych. Mimo iż jemioła jest pasożytem to jest tez symbolem płodności i Bożego Narodzenia. Ziele jemioły pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniża ciśnienie krwi i poszerza naczynia krwionośne (profilaktyka chorób serca). Preparaty z jemiołą zaleca się w leczeniu miażdżycy, niszczeniu komórek nowotworowych jak też wzmocnieniu odporności.

Właściwości jemioły

Jemioła jest półpasożytniczym krzewem wiecznie zielonym należącym do rodziny Gązewnikowatych, rosnącym na gałęziach rozmaitych drzew na terenie Europy i Azji w strefie klimatu umiarkowanego. W skład jemioły wchodzą lektyny i wiskotoksyny, a także cenne flawonoidy. Spożywanie jemioły działa moczopędnie, dodatkowo jemioła ma właściwości uspokajające. Profilaktyka chorób serca to podstawa. Jemioła stosowana jest w leczeniu chorób serca, jak też w minimalizowaniu objawów menopauzy. Polecana jest przy zaburzeniach cyklu miesiączkowego. Działa przeciwkrwotocznie, co za tym idzie jest idealnym specyfikiem tamujących krwotoki, między innymi z nosa. Jemiołę stosuje się także w profilaktyce cukrzycy, zaburzeniach hormonalnych i zaburzeniach przemiany materii. Kuracja jemioła przynosi ulgę także osobom cierpiącym na zawroty głowy, szumy w uszach, które najczęściej powodowane są zmianami ciśnienia.

Jemioła i jej spożycie

Jemioła występuje w składzie wielu lekarstw, co jednak nie znaczy iż nie możemy sobie sami przygotować naparów z liści i łodygi jemioły. Warto jednak mieć świadomość, iż jemioła jest rośliną trującą i należy uważać na jej dawkowanie. Nadmiar jemioły może powodować drgawki i biegunkę oraz wymioty. Na surowo jemioła nie jest jadalna.

Mieszanka ziół dla osób chorujących na nadciśnienie

Ziele jemioły – 50g, kwiat głogu – 50g, owoc głogu – 50g, owoc jarzębiny – 50g. Wszystkie zioła mieszamy ze sobą zalewając pół litrem zimnej wody. Wykonujemy odwar i gotujemy 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem i następnie odcedzamy. Mieszankę ziół warto pić po filiżance trzy razy dziennie.

Profilaktyka chorób serca – wino z jemiołą

By przygotować ino z jemiołą należy przygotować 40g świeżych liści jemioły (młode szczyty zebrane między październikiem a grudniem), które zalewamy 1 litrem białego słodkiego wina. Miksturę należy odstawić na 10 dni, od czasu do czasu mieszając. Przed spożyciem należy napój przecedzić. Kuracja winem z jemioła winna trwać 14 dni, przy czym dzienna dawka to 1/4 szklanki dwa razy dziennie. Wino z jemioła to nieoceniona pomoc w obniżeniu ciśnienia krwi i wzmocnienia układu krwionośnego.

loading...

Post Author: Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *